הגיע הזמן להסתכל קצת בצלחות של סבא וסבתא ולברר מה הם אוכלים, וכמה חשוב להקפיד על התזונה בגילם.
לתזונה נבונה השפעה מכרעת על הבריאות בכל גיל ובעיקר בגיל השלישי. שינויים גופניים, נפשיים, חברתיים, כלכליים עלולים לפגוע באיכות התזונה ולגרום לאכילת מזון שלא מספק לגוף את כל צרכיו.
לדוגמה שינויים בתנועתיות מערכת העיכול - עלולים לגרום לעצירות כרונית. ירידה ביכולת ספיגת ויטמינים ומינרלים, שימוש בתרופות עלולים לגרום לחסרים תזונתיים משמעותיים.
כמו כן ירידה בחוש הטעם והריח ,אובדן שיניים טבעיות ומעבר לשיניים תותבות, בדידות, עלולים לגרום לירידה בצריכת מזון ולחסרים תזונתיים.
לכן הבעיה העיקרית אינה עודף משקל, או עודף אכילה, אלא תת משקל או תת תזונה. יש צורך להקפיד על איכות המזון - כיוון שלא פעם אנו פוגשים אנשים במשקל תקין אך עם חסרים תזונתיים משמעותיים.
להלן מספר נקודות חשובות שחשוב לשים עליהן את הדעת:
גיוון המזון - חלק גדול מהמבוגרים , בנו לעצמם דפוס אכילה מאוד חדגוני , לדוגמה כוס תה עם פרוסת לחם וגבינה, מרק ירקות עם פולקה עוף, כוס קפה עם פתי בר ושוב פרוסת לחם או שתיים עם גבינה, גביע לבן. חשוב מאוד לגוון את המזון, כך נגדיל את הסיכויים לספק את כל רכיבי התזונה שהגוף צריך.
אכילת סיבים תזונתיים - יש להקפיד לאכול לפחות פעם ביום סלט ירקות , חשוב גם פה לגוון את הירקות ולא להסתפק בעגבניה ומלפפון, להוסיף חסה, גזר, פלפל, גמבה, כרוב וכד'. מומלץ לאכול כשני פירות ביום, במידה והלעיסה קשה, ניתן להכין סלט פירות, או לגרד את הפרי, זה עדיף על פרי משומר.
רצוי להעדיף לחם מחיטה מלאה, במידת האפשר לאכול את הפירות והירקות עם הקליפה, לאכול דייסות על בסיס קוואקר.
הקפדה על שתיה - במהלך היום יש לשתות בעיקר מים, העצירות שכיחה בגיל זה ועל כן אכילת סיבים תזונתיים ושתיה מספקת לאורך היום יכולה לעזור.
להיוועץ מידי פעם בדיאטנית - לא פעם אנו פוגשים אנשים בעיקר בגיל המבוגר שלא זוכרים טעמה של ביצה, בגלל שמירה קפדנית על תפריט דל כולסטרול, או סוכרתיים שלא אוכלים כלל פירות. חשוב לאכול ולגוון את המזון ולאכול כל דבר במידה, גם לאנשים עם רמות כולסטרול גבוהות רצוי כפעמיים בשבוע לאכול ביצה. ביצה מכילה חלבון בריא וחשוב לתפקוד גופינו. גם לגבי פירות, אנשים סוכרתיים יכולים לאכול פירות, כשניים במהלך היום.
לשמור על משקל גוף תקין - רצוי להישקל כפעם בחודש ולמנוע ירידה במשקל. במידה וחלה ירידה עקבית במשקל במשך חודשיים רצוי להיוועץ עם רופא המשפחה.
אכילה בחברה - הקפידו ליזום ארוחות בחברת מכרים, חברים, משפחה. ארוחה בחברה משפרת את התיאבון ואת מצב הרוח.
פעילות גופנית - רצוי לבחור סוג של פעילות שהנכם יכולים להתמיד בה, פעילות גופנית מחזקת את השרירים, מעלה את מסת העצם ומשפרת את מצב הרוח.
עריכת קניות מס' פעמים בשבוע - ובמקביל לבשל כמויות קטנות המספיקות ליום יומיים, כך נוכל להבטיח אכילת מזון טרי ומגוון.
לשים לב לצריכת הסידן - להקפיד על צריכה מספקת של מוצרי חלב, במידה ויש רגישות למוצרי חלב ניתן לאכול תחליפים, או טחינה, פירות יבשים וסרדינים.
לסיכום : חשוב מאוד לגוון את המזון, להתחשב בטעמים ובתבלינים שהמבוגר מכיר ורגיל אליהם.
להקפיד לאכול במהלך היום שלוש ארוחות מסודרות, בוקר,צהריים וערב, ובין הארוחות להקפיד לאכול ארוחות קטנות, כמו גביע יוגורט או פרי או פרוסת לחם עם ממרח כלשהו.
לשים לב לאכול פעם ביום ארוחה חמה המכילה מרכיב חלבון מן החי - מנת עוף, בשר, או דגים.
לתזונה נבונה השפעה מכרעת על הבריאות בכל גיל ובעיקר בגיל השלישי. שינויים גופניים, נפשיים, חברתיים, כלכליים עלולים לפגוע באיכות התזונה ולגרום לאכילת מזון שלא מספק לגוף את כל צרכיו.
לדוגמה שינויים בתנועתיות מערכת העיכול - עלולים לגרום לעצירות כרונית. ירידה ביכולת ספיגת ויטמינים ומינרלים, שימוש בתרופות עלולים לגרום לחסרים תזונתיים משמעותיים.
כמו כן ירידה בחוש הטעם והריח ,אובדן שיניים טבעיות ומעבר לשיניים תותבות, בדידות, עלולים לגרום לירידה בצריכת מזון ולחסרים תזונתיים.
לכן הבעיה העיקרית אינה עודף משקל, או עודף אכילה, אלא תת משקל או תת תזונה. יש צורך להקפיד על איכות המזון - כיוון שלא פעם אנו פוגשים אנשים במשקל תקין אך עם חסרים תזונתיים משמעותיים.
להלן מספר נקודות חשובות שחשוב לשים עליהן את הדעת:
גיוון המזון - חלק גדול מהמבוגרים , בנו לעצמם דפוס אכילה מאוד חדגוני , לדוגמה כוס תה עם פרוסת לחם וגבינה, מרק ירקות עם פולקה עוף, כוס קפה עם פתי בר ושוב פרוסת לחם או שתיים עם גבינה, גביע לבן. חשוב מאוד לגוון את המזון, כך נגדיל את הסיכויים לספק את כל רכיבי התזונה שהגוף צריך.
אכילת סיבים תזונתיים - יש להקפיד לאכול לפחות פעם ביום סלט ירקות , חשוב גם פה לגוון את הירקות ולא להסתפק בעגבניה ומלפפון, להוסיף חסה, גזר, פלפל, גמבה, כרוב וכד'. מומלץ לאכול כשני פירות ביום, במידה והלעיסה קשה, ניתן להכין סלט פירות, או לגרד את הפרי, זה עדיף על פרי משומר.
רצוי להעדיף לחם מחיטה מלאה, במידת האפשר לאכול את הפירות והירקות עם הקליפה, לאכול דייסות על בסיס קוואקר.
הקפדה על שתיה - במהלך היום יש לשתות בעיקר מים, העצירות שכיחה בגיל זה ועל כן אכילת סיבים תזונתיים ושתיה מספקת לאורך היום יכולה לעזור.
להיוועץ מידי פעם בדיאטנית - לא פעם אנו פוגשים אנשים בעיקר בגיל המבוגר שלא זוכרים טעמה של ביצה, בגלל שמירה קפדנית על תפריט דל כולסטרול, או סוכרתיים שלא אוכלים כלל פירות. חשוב לאכול ולגוון את המזון ולאכול כל דבר במידה, גם לאנשים עם רמות כולסטרול גבוהות רצוי כפעמיים בשבוע לאכול ביצה. ביצה מכילה חלבון בריא וחשוב לתפקוד גופינו. גם לגבי פירות, אנשים סוכרתיים יכולים לאכול פירות, כשניים במהלך היום.
לשמור על משקל גוף תקין - רצוי להישקל כפעם בחודש ולמנוע ירידה במשקל. במידה וחלה ירידה עקבית במשקל במשך חודשיים רצוי להיוועץ עם רופא המשפחה.
אכילה בחברה - הקפידו ליזום ארוחות בחברת מכרים, חברים, משפחה. ארוחה בחברה משפרת את התיאבון ואת מצב הרוח.
פעילות גופנית - רצוי לבחור סוג של פעילות שהנכם יכולים להתמיד בה, פעילות גופנית מחזקת את השרירים, מעלה את מסת העצם ומשפרת את מצב הרוח.
עריכת קניות מס' פעמים בשבוע - ובמקביל לבשל כמויות קטנות המספיקות ליום יומיים, כך נוכל להבטיח אכילת מזון טרי ומגוון.
לשים לב לצריכת הסידן - להקפיד על צריכה מספקת של מוצרי חלב, במידה ויש רגישות למוצרי חלב ניתן לאכול תחליפים, או טחינה, פירות יבשים וסרדינים.
לסיכום : חשוב מאוד לגוון את המזון, להתחשב בטעמים ובתבלינים שהמבוגר מכיר ורגיל אליהם.
להקפיד לאכול במהלך היום שלוש ארוחות מסודרות, בוקר,צהריים וערב, ובין הארוחות להקפיד לאכול ארוחות קטנות, כמו גביע יוגורט או פרי או פרוסת לחם עם ממרח כלשהו.
לשים לב לאכול פעם ביום ארוחה חמה המכילה מרכיב חלבון מן החי - מנת עוף, בשר, או דגים.
אתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר - מלב"י, מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד. טל: 03-5228088
http://www.hashmana.co.il/
http://www.hashmana.co.il/